A magyar kártya alakjai

Tell Vilmos könyv

Friedrich Schiller német költő Tell Vilmos című könyvének (1803) a szereplőit és eseményeit ábrázolják a magyar kártya lapjai. Tell Vilmos története inkább legenda de egyes szereplők létező személyek voltak a svájci szabadságharc idején és Svájcban a mai napig Tell Vilmos a hősiesség élő megtestesítője.

A helytartó Geszler Hermann és a kalapja

Geszler Hermann kártyalap

Geszler Hermann, Habsburg helytartó vadászsólyommal a kezén

A történet a Habsburgok (Osztrákok) által megszállt Svájcban játszódik az 1300-as évek elején, ahol egy zsarnok helytartó a 3 közül a piros felsőn szereplő Geszler Hermann volt. A nagyúr még azt is megkövetelte, hogy nem csak előtte, de még egy póznára kitűzött kalapja előtt is meg kell hajolni az arra haladó népnek.

Geszler Hermann kalapja a póznán

A tök 9-esen a póznára tett kalap

A főhős Tell Vilmos is elhaladt fiával a kalap mellett

Tell Vilmos makk kártyalap

Tell Vilmos híres svájci vadász és ügyes hajókormányos

Azonban ő nem tette tiszteletét a kalapnak, ezért Geszler Hermann büntetésül arra kényszerítette a híres vadász és jól célzó Vilmost, hogy a fia fejéről nyílpuskájával lőjön le 100 lépés távolságról egy almát. Sikerült eltalálni de Geszler Hermann megkérdezte Vilmost, hogy miért volt 2 nyílvessző előkészítve. Vilmos bevallotta, hogy ha megsebesült volna a fia, akkor az a 2. nyílvessző az uraságnak volt szánva. Haragjában és félelmében Vilmost börtönbe vettette a helytartó.

Vilmos megszökött és bosszút állt

A börtönbe vezető vízi úton vihar keletkezett, így Tell Vilmosnak sikerült kijátszani az őt kísérő őrséget és megszökött.

Geszler Hermannt lelövi Vilmos

Vilmos lelövi Geszler Hermann-t

Tell Vilmos a zsarnok várához indult és egy bokor mögül lesben állva várta a helytartó érkezését. Amikor meglátta, lelőtte a piros 7-es kártyalapon szereplő Geszler Hermann nagyurat.

Tell Vilmos a történet elején szeretett volna kimaradni a kezdődő népfelkelésből, de a helytartó lelövésével pont ő lett a főhős aki visszavonhatatlanul elindította a szabadságharcot.

Az alsó kártyalapok szereplői

Az alsó lapokon szereplő személyek többnyire a parasztságot jelképezik.

Harras Rudolf makk alsó szereplő

Harras Rudolf, aki Geszler Hermann főlovásza

A makk alsó kártyalapon Harras Rudolf alakja, aki szintén Habsburg és Geszler Hermann főlovásza volt. Szinte állandó kísérője is a történetben, ezért is lehet a díszes páncél. Harras Rudolf ugyan a zsarnok pártján állt, de a jószívűség jelei is megmutatkoztak a történetben.

A szövetség

magyar kártya alsók

Ők 3-an már svájci szövetséges népfelkelők

Az egyik éjjel mindhárom tartományból gyülekeztek svájciak egy tó partjához, hogy kitalálják mit tehetnének a Habsburg helytartók elnyomása ellen. A szövetség megalakulásakor az összes alsó kártyalapon szereplő személy jelen volt. Reding Itell-t (tök alsó) választják meg elnöknek aki régebben főbíró volt. A piros alsón Kouni a pásztor, aki egy szintén Habsburg ellenes báró (Attinghausen) szegény juhásza volt. A zöld alsón pedig Fürst Walter aki Tell Vilmos apósa és a népfelkelés egyik vezetője.

A szövetségesek a következőkre esküdtek: " Fosszuk meg jogtól és becsülettől, Ki úrnak kívánja itt Ausztriát! " és, hogy: " Mit szép szóval nem nyert el Ausztria, Erőszakkal se kapja meg soha! ".

Elhatározzák, hogy beveszik mindhárom helytartó várát, ha lehet inkább erőszak nélkül csellel, de ha nem akkor akár harc árán is.

Felső kártyalapok szereplői

A felső kártyalapok általában a nemesség alakjait jelenítik meg.

Rudenz Ulrich és Stüszi vadász

Rudenz Ulrich lovag és Stüszi vadász

Rudenz Ulrich a zöld felső szereplője, aki svájci ugyan de Geszler Hermann várában volt lovag. Rudenz Ulrich a történet feléig lovagiasan a Habsburgokat szolgálta, hogy mégis átállt a svájci szabadságharcosok oldalára arról a várban élő szerelme egy Berta nevű lány győzte őt meg.

A tök felsőn pedig Stüszi vadász, aki a történetben csak mellékszereplő volt. Akkor találkozott Tell Vilmossal amikor ő lesben várta a helytartót, hogy lelőhesse. A Stüszi vadász ép lakodalomba tartott és Vilmossal röviden beszélgetett. Ennek ellenére a Stüszi vadász az egyik legismertebb kártyalap a magyarok körében.

Érdekesség, hogy sokan keresik azt is, hogy mit jelent a Stüszi vadász ? Olyan vadászra szokták mondani aki a verébtől az elefántig mindenre vadászik, mindenre lő.

Tell Vilmos még másik 2 kártyalapon is feltűnik

Tell Vilmos 8-as kártyalapokon

Tell Vilmos még 2 kártyalap szereplője

A piros 8-ason egy csónakban evez, ami a történet elején játszódó jelenet lehet, a tök 8-ason pedig Hedvig nevű feleségétől búcsúzik amikor a képen látható fiával elindultak az apósához.

Az ász lapokon szereplő személyek nem ismertek sem a könyvből sem a magyar kártyapakliból, azok a négy évszakokot ábrázolják. A király kártyalapok királyai sincsenek megnevezve.

A szerepkők a Tell Vilmos könyvből írt színdarab alapján lettek bemutatva, amit itt elolvashattok (1-2 órás olvasmány).

Helyszínek és tájak a lapokon

Várak a magyar kártyán

A piros 9-esen Geszler Hermann vára, a képen még a kapalapja is egy póznán. A zöld 8-ason pedig egy másik helytartó vára van ábrázolva.

A maradék kártyalapokon szintén Svájc folyói és dimbes-dombos tájképei láthatók.

A fenti kártyalap képek Piatnik magyar kártyapakli grafikák.