Makaó kártyajáték szabályok

A makaót 2 - 6 fő tudja játszani a magyar kártyával, a szabályait egyszerű megtanulni még kisebb korú gyerekeknek is. A játék célja, hogy minél előbb elfogyjonak a kezünkben lévő lapok. 

A játék kezdése az osztás

Megkevertük a paklit, az osztó jobbra haladva 5 - 5 kártyalapot oszt mindenkinek, majd utoljára saját magának is. Ezután 1 lapot kitesz színével felfele középre amit mindenki lát. A megmaradt paklit letesszük hátlappal felfele amik lesznek a "húzó lapok", abból kell maj húznia a játékosoknak akik nem tudnak  lapot tenni.

Az osztó osztáskor a kitett középső lapot felveheti a lapjai közé ha az neki jó lap. Legfeljebb 4 lapot vehet fel, ha az értékes pl. hetes, felső vagy ász lap. Ha felveszi akkor helyette új lapot tesz középre a pakliból.

A makaó kártyajáték menete

Következik a jobbra ülő játékos. A szabály az, hogy a középre kitett legfelső lappal azonos szinű vagy azonos értékű lapot kell tennie. Pl. ha a középen lévő lap makk tízes, akkor bármelyik makk lapot letehetjük vagy bármelyik más színű tízest is. Ha nincs olyan lapunk amit lehet tenni akkor húzni kell a kezünkbe 1 lapot a középre tett húzó lapokból és jön az utánunk következő játékos.

A játék vége

Amelyik játékosnak elsőnek elfogynak a lapjai az nyeri meg a partit. Több játékos esetén végig játsszuk a partit, hogy legyen második, harmadik, stb. helyezett is. A játék végén az osztás is jobbra tarva köbe halad. A játékot lehet pontokra játszani, pl. 3 játékos esetén az első helyezett 2, a második 1, a harmadik helyezett 0 pontot kap.

Különleges lapok a makaóban

makaó kártyalapok szabályok

A hetes lapot letéve az utánunk következő játékos nem tehet lapot, kettő lapot kell húznia a húzó pakliból. Ha neki is van hetese akkor azt leteheti és az azt következő játékosnak már 4 lapot kell húznia. Ha még van több hetes a következő játékosoknak, akkor 6-ot vagy legfeljebb ha minden 7-es kijátszásra kerül egymás után akkor a játékosnak 8 lapot kell húznia a pakliból.

Az ász lapot letéve a következő játékos "kimarad", nem tehet lapot és az utána következő játékos következik.

A felső lappal pedig váltani (kérni) lehet más színt mint ami lent van. A felső lap bármire rátehető, pl. a makk felső akármelyik piros, zöld vagy tök lapra. Ekkor kér mást a játkos mint ami lent van. Pl. "váltok zöldre" azt jelenti, hogy a következőnek zöld lapot kell tennie. A fenti példában a váltás után a makk felsőre nem tehető makk lap csak zöld. A váltó lappal ugyanazt a színt is kérhetjük ami lent van, nem feltétel, hogy más színt kérjünk.

További szabályok közé tartozik, hogy 3 vagy 4 egyforma értékű lapot letehetünk egyszerre. Pl. 3 db VIII- as lap letehető egyszerre vagy 3 db ász is. Utóbbi esetben az ász egynek számít és nem marad ki 3x a következő játékos. Ugyanúgy a 3 db 7-es is letehető de nem 6-ot húz a játékos hanem csak 2 lapot.

Ha elfogy a húzó pakli akkor az utoljára rátett lapot meghagyjuk középen, az alatta lévő kijátszott lapokat felvesszük és hátlappal lefordítjuk ami lesz az új húzó pakli.

A szintén hres UNO kártyajáték szabályai kisebb eltérővel megeggyeznek a magyar kártyával játszható makaó szabályaival.

További kártyajáték szabályok gyűjteménye itt.</