Snapszer 66 kártyajáték szabályok

A játék célja

Ütésekkel és bemondásokkal elérni a 66 pontot amivel megnyerjük a leosztást. A leosztások megnyerésével pontokat gyűjtünk, amiből legalább 7-et gyűjtve megnyerjük a kártyapartit.

Az osztás

A kártyapakliból ki kell venni a 7-es, a 8-as és a 9-es kártyalapokat, azokkal nem játszunk csak a megmaradt 20 lappal. A kivett 12 lappal fogjuk számolni a pontokat.

Öt darab lappal játsszuk a snapszert, ahol az osztás úgy történik, hogy a partnerünknek osztunk 3 lapot, majd magunknak is 3 lapot. Ezután színével felfele letesszük az adu lapot, majd még két lapot osztunk partnerünknek, végül 2 őt magunknak. A megmaradt 10 lapok lesznek a húzó lapok azt rátesszük a már kitett adu lapra. A játékban az osztás felváltva történik.

snapszer laposztás szabály

Osztás után a fenti kép szerint néz ki a játéktér. Bal oldalon a makk 10-es az adulap, ilyenkor az adu színe a makk, mert a színének is fontos szerepe van a játékban. Rá van helyezve a pakli amiből majd húzni fogunk. Jobb oldalon a pontozó lapok (hetesek, nyolcasok, kilencesek). A képen az alsó játékosnak már 2 pontja van, annyit nyert meg eddig a 12-ből.

Osztás után kezdődhet a parti

A lapok értéke a snapszerben: Az alsó 2 pontot, a felső 3 pontot, a király 4 pontot, a tízes 10 pontot, az ász pedig 11 pontot ér. Ez a játékban a lapoknak az erősorrendje.

A lapok kitevését az osztó partnere kezdi. A képen a fenti MAKK nevű játékos volt az osztó ezért én (az alsó játékos) teszek ki 1 lapot tetszőlegesen középre. Arra a lapra válaszul tesz a partnerem lapot. Tetszőlegesen 'ütheti' a letett lapom ha tudja vagy ha szeretné. Nem kötelező az ütés, tehet nem ütő lapot is.

Ütések a játékban: Ütni a letett lapot a lapok erősorrendje szerin tudjuk, de csak ugyanolyan színnel. Pl. a zöld felsőt a zöld királlyal, a zöld 10-essel vagy a zöld ásszal lehet. Más színű lappal nem ütjük, pl. az említett zöld felsőt nem üti a piros ász lap sem, hiába hogy az 11-et ér. Ütőlap még bármelyik színű adulap. Az adu minden mást üt. A képen makk az adu színe (mert makk 10-es az adu), így bármelyik makk lappal üthető az említett zöld felső. Ha nem ütő lapot tesz a játékos akkor az első lapot kitevő játékos viszi a 2 lapot.

snapszer online

A középre tett két lapot valamelyik játékos viszi és azokat hátlappal lefele maga előtt gyűjtögeti. A fenti képen már látszik, hogy mindkét játékos gyűjtött (vitt) lapokat. Miután valaki viszi a 2 letett lapot, utána mindkét játékos húz a pakliból 1 lapot. Elsőnek az húz aki vitte a lapokat és ő lesz a kitevő játékos is. Tehát az tesz először lapot aki vitte az előző letett két lapot.

A leosztás vége és a pontozás

Ha a gyűjtött lapjaink összeadott pontértéke megvan legalább 66 akkor bemondjuk, hogy elég vagy hogy megvagyunk és a következők szerint veszünk magunkhoz lapot a pontozó lapokból:

Egy db pontozó lapot nyerünk ha a partnerünk gyűjtött legalább 33-at. Két darab pontozó lapot nyerünk ha partnerünknek van ütése de nincs meg a 33 pontja és 3 db lapot nyerünk ha a partnerünknek nincs egyetlen ütése sem.

További pontozás szabály az, hogy ha bemondjuk, hogy elég vagy megvagyunk de nincs meg a 66 pontunk akkor 2 db lapot nyer a partnerünk. További szabály még, hogy ha a takarunk és elbukjuk a takarást akkor 3 db pontozó lapot kap partnerünk.

Előfordul, hogy nem sikerül 66 pontot gyűjteni egy játékosnak sem, olyankor az a játékos nyer aki az utolsó ütést viszi.

Ha elfogy a húzópakli vagy ha takarunk.

Változnak a szabályok akkor ha már elfogy a húzópakli. Olyankor színre szín adási kötelezettségünk és ütési kötelezettségünk van ha tudunk ütni. Pl. ha a partnerünk kitett egy zöld ászt és nálunk van zöld kártyalap akkor azt vagyunk kötelesek rátenni. Ha nincs zöld lapunk de van adulapunk akkor azzal vagyunk kötelesek ütni a letett lapot. Tehát első szabály, hogy ugyan olyan színű lapot tegyünk és ha tudjuk ütni akkor ütni is kell a kijátszott lapot.

A takarás.

snapszer online

A takarás azt jelenti ahogy a fenti képen láthatjuk, hogy az adu lapot a húzó pakli aljáról a tetejére tesszük és olyankor nem lehet több lapot húzni. Tehát vállalja a takaró játékos, hogy eléri a 66 pontot a kezében lévő 5 lapból. Takaráskor is a végjáték szabályai érvényesek, hogy színre színt kell tennünk és ütési kötelezettségünk van. Szabály még, hogy takarni is a kitevő játékosnak lehetséges csak.

Az adulap kicserélése.

Az adulapot kicserélhetjük a nálunk lévő alsó kártyalappal. Szabály, hogy csak akkor cserélhetünk ha mi vagyunk a kitevő játékosok (tehát ha mi vagyunk akik az első lapot teszik). Továbbá nem cserélhető ki az adulap akkor ha már csak 1 db lap van az adulap felett, tehát összesen már csak 2 húzólap van a húzó pakliban.

Huszak és negyvenek bejelentése.

Ha nálunk van egy színből a felső és a király kártyalap és mi vagyunk a kiadó játékosok (akik az első lapot teszik), akkor kijátsszuk valamelyik lapot, a felsőt vagy a királyt és megmutatjuk partnerünknek, hogy nálunk van a párja. 20 pontot ér minden nem adu színű ilyen lap pár, 40 pontot ér ha a felső és a király az adu színéből van nálunk. Az így szerzett pontok csak akkor érvényesek ha van legalább 1 ütésünk is. Tehát ha van 40-ünk és két db 20-unk ami összesen 80 lenne, azzal nem jelenthetjük be hogy megvagyunk. Szintén nem számítható be ütés nélkül akkor sem ha veszítünk és a partnerünk bejelenti, hogy megvan neki a 66. Olyankor hiába van pl.20-unk, 0-ának számít és a partnerünk 3 db lapot visz.

A snapszer menüpontban játszhatsz a képeken látható online snapszerrel.

További kártyajáték szabályok.</