A 32 lapos magyar kártya

A kártya minden lapja

magyar kártyapakli

A magyar kártyában 4 szín van, a piros, a zöld, a makk és a tök. Minden színből nyolc - nyolc kártyalap van.

magyar kártya színek

Számos és figurás lapok

8 magyar kártyalap

Minden színből vannak számos lapok 7-től 10-ig, amik római számokkal vannak írva és vannak a figurás lapok: alsó, felső, király és ász. A pirosból, a zöldből és a tökből is ugyanúgy mint a fenti makk kártyalapokból.

A király és ász lapok felismerése

király és ász kártyalapok

A figurás lapokból a király kártyalapokon egy királyt láthatunk lovon ülve, az ász lapoknak pedig a négy sarkában van a szín és valamelyik évszak van ráírva.

Az alsó és felső felismerése

alsó és felső kártyalapok

Az alsó és felső lapok első ránézésre nagyon hasonlítanak de úgy könnyű megjegyezni, hogy az alsó lapokon ábrázolt embereknek alul a kezüknél van a szín, a felsőnek pedig felül a fejénél van a lap szín jelzése.

A lapok sorrendje

Kártyajátékonként is változhat, de az alapvető sorrend a leggyengébbtől a legerősebbig: 7, 8, 9, 10, alsó, felső, király, ász. Az ász többnyire a legjobb, legértékesebb kártyalap.

A lapjai nagy felbontásban

Cartamundi magyar kártya

A képre kattintva megnézhető nagy felbontásban is, ami mobiltelefonról is nagyítható.

Magyar kártya az 1830-as évektől

Kártyatörténészek szerint a legelső magyar kártyát Schneider József az 1830-as években készítette el. Nagyjából ugyanazokra az évekre tehető Piatnik Nándor magyar kártyája is, aki mára a híres kártya- és társasjáték gyárnak, a Piatniknak az alapítója volt.

A lapok sajátossága

Tell Vilmos kártyakép

Tell Vilmos grafikája egy 1910-es kártyalapon

Az akkor “feltalált“ magyar kártya egyik sajátossága a tükörképes grafika, a másik pedig Tell Vilmos történetének megjelenítése a lapokon. A történetről és a lapok szereplőiről itt olvashatsz.