A 32 lapos magyar kártya

A kártya minden lapja

magyar kártyapakli

magyar kártya színek

A kártyában 4 szín van és mindegyikből 8-8 lap. Makk kártyalapok, mellette a piros, alatta pedig a zöld és a tök lapok, amik a sólymok nyakába akasztott csengettyűt ábrázolják.

8 magyar kártyalap

Minden színből vannak számos lapok 7-től 10-ig. A számok római számokkal vannak írva: VII = 7, VIII = 8, IX = 9, X = 10 és vannak a figurás lapok: alsó, felső, király és ász. Minden színből ugyanezek a lapok vannak, tehát a pirosból, a zöldből, a tökből és a makkból is van 7-es, 8-as, 9-es, 10-es, alsó, felső, király és ász is.

Felismerni a királyt könnyű, mert egy királyt láthatunk rajta lovon ülve, az ász lapok 4 sarkában van a szín és valamelyik évszak van ráírva. Az alsó és felső lapok első ránézésre nagyon hasonlítanak, de úgy könnyű megjegyezni, hogy az alsó lapon látható embereknek alul a kezénél van a szín, a felsőnek pedig felül a fejénél van a lap szín jelzése.

alsó és felső kártyalapok

A lapok sorrendje

Kártyajátékonként is változhat, de az alapvető sorrend a leggyengébbtől a legerősebbig: 7, 8, 9, 10, alsó, felső, király, ász. Az ász többnyire a legjobb, legerősebb kártyalap.